Praktičnost a design na prvním místě
Digestoře jsou výrazným estetickým prvkem kuchyní, kde se nezapomíná i na praktičnost. Stále ale řada lidí ho podceňuje, přitom se naopak jedná o velmi důležitý prvek každé kuchyně.
U odsavače par jsou důležité dvě vlastnosti – praktičnost a design. Kvalitní digestoř Vás zbaví nepříjemného zápachu, kouře a vlhkosti, která vzniká při vaření. Budete se tak v kuchyni cítit lépe a vaření si více užijete.
Design digestoře je také velmi důležitý. Je třeba, aby ladil se zbytkem kuchyně a zároveň ho doplňoval. Vzhled digestoře záleží také na umístění sporáku v rámci kuchyně.
Z technického hlediska se digestoře dělí na odtahové a recirkulační.
Odtahová digestoř je vhodná tam, kde můžete mít vývod do komína, nebo přes zeď (což jsou levnější varianty), a pachy a páru lze odvádět potrubím přímo ven. Jsou vybaveny tukovými filtry, které účinně brání usazování mastnot a nečistoty nejen v přístroji, ale i v odtahovém potrubí.
Pokud to možné není, musíte volit recirkulační digestoř, která vyčištěný a přefiltrovaný vzduch vrací zpět do místnosti. Výhodou těchto digestoří je fakt, že je můžeme umístit téměř kamkoliv. Jejich provoz je však dražší, neboť uhlíkové filtry je třeba přibližně jednou za půl roku vyměnit, což je investice od několika set do několika tisíc korun. Modernější digestoře mají ukazatel nasycenosti filtru, který si sám pohlídá nutnost výměny a dá Vám signál.
Druhy digestoří:
Typů odsavačů par je několik. Existují digestoře:
- Podvěsné digestoře
- Komínové digestoře
- Ostrůvkové digestoře
- Plošné či výklopné
Některé přístroje jsou vybaveny dálkovým ovládáním, jiné mají zabudovaný senzor, který přístroj automaticky aktivuje v případě potřeby. Odsavače s funkcí autokomfort zajišťují 24 hodin čistý vzduch.
Většina digestoří je dnes již vybavena i zabudovaným osvětlením, takže nad varnou deskou nemusíme instalovat žádný další světelný zdroj.
Záleží jen na Vás, jakou digestoř si zvolíte právě Vy! Více na Kuchyně DIZ.
Zdroj: Kuchyně DIZ